Predstavljanje projekta ”Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Nova Gradiška” na danu otvorenih vrata

No Comments Vijesti

Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Nova Gradiška.

Školarci puni zanimanja za EU projekt
Projekt vrijedan 178.961.846 kuna predstavljen u tri osnovne škole

 Bespovratno sufinanciranje Europske unije iz Kohezijskog fonda iznosi 100.616.732 kune
Učenici osnovnih škola Vladimira Nazora u Adžamovcima, Matije Gupca u Cerniku i Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški ovoga su se ponedjeljka upoznali s izuzetno vrijednim projektom “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Nova Gradiška”, koji se provodi na području Aglomeracije Nova Gradiška. Tim će projektom biti izgrađena nova kanalizacijska mreža, novi vodovod i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Nositelj projekta je Slavča d.o.o., a provodi se u suradnji s partnerima, Gradom Novom Gradiškom te općinama Rešetari i Cernik.

 

Učenicima je pojašnjeno kolike će prednosti donijeti nova infrastruktura, kao i pozitivna činjenica da će oko 70 posto potrebnog novca biti bespovratna sredstva strukturnih fondova Europske unije, a preostalih gotovo 30 posto bit će iz domaćih izvora, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave.

 

 

 

 

 

Osnovni cilj projekta je zaštita okoliša uz poštivanje načela održivog razvoja uz usmjerenost na poboljšanje sustava javne odvodnje, smanjenje gubitka u sustavu javne vodoopskrbe i rješavanje pročišćavanja otpadnih voda. Svrha projekta je poboljšanje vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Nova Gradiška – istaknuli su Branka Bakunić, Ivan Kožoman, Mario Dautović i Danijel Dilman, koji su projekt predstavili učenicima triju osnovnih škola.

 

 

 

Učenike sedmih i osmih razreda zanimali su mnogobrojni detalji, a na njihova pitanja odgovarao je mr. sc. Ivan Kožoman, voditelj projekta. Pitali su o vrijednosti projekta, što će se sve izgraditi, što će dobiti kućanstva, hoće li Novogradiščani i stanovnici okolnih općina imati čistu vodu, kako će se kontrolirati bacanje zabranjenog otpada, koje struke zaposlenika će biti potrebne za rad na budućim uređajima…

 

 

 

 

Susret s učenicama završen je na najljepši mogući način jer su najradoznaliji dobili prigodne poklone, USB uređaje.

 

 

 

 

 

 

 

Osnovne komponente projekta su rekonstrukcija 8 retencijskih bazena, izgradnja 27,7 kilometara gravitacijskih kolektora i 6,6 kilometara tlačnih cjevovoda. Bit će izgrađeno 12 crpnih stanica, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vodosprema kapaciteta 3000 m³, priprema za kućne priključke, zatim 3,8 kilometara magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda, a bit će nabavljena i oprema za učinkovitije upravljanje sustavom.

SLAVČA D.O.O.